Az új EU-s szabályozás miatt átalakulhat a céges mobilnet forgalmad is

Update: 2022-06-19 09:19:36

Az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC) döntést hozott a szolgáltatók által kínált mobilinternet díjcsomagok tekintetében. Ez mindenkit érint aki olyan díjcsomagot használ amiben, benne foglalt adatforgalomként kínálja a szolgáltató valamely weboldal vagy applikáció ingyenes használatát.

Sok díjcsomagban van olyan adatforgalom, ami nem számít bele a havi mobilforgalomba. Egyes szolgáltatók ingyenesen teszik használhatóvá a Facebook vagy Watsapp alkalmazásokat, de olyan csomag is van, amelyikben jelenleg a Waze navigációs alkalmazás adatforgalma ingyenes. Ezeken kívül is számos olyan népszerű weboldal vagy alkalmazás van, amit jelenleg a szolgáltatók benne foglalt adatforgalomként, azaz ingyenesen engednek használni. Többek között általában nem számít bele a szolgáltató saját fejlesztésű alkalmazásán generált adatforgalom sem, amin általában a saját szolgáltatásodhoz kapcsolódó információkon kívül sok más egyéb, hasznos (?) dolgot is csinálhatsz. Ennek most vége lehet és ez hatással lesz a mobilinternet csomagodra is.

A hírt az Arstechnika szakportálon jelent meg, 2022 júniusban tette közzé a döntést a BEREC.

Miért volt ez eddig ingyen és most miért nem lesz az?

Hogy miért volt ez eddig ingyenes az elég egyértelmű. A szolgáltatók nyilvánvalóan piaci helyzetüket tudták erősíteni, azzal ha egyes szolgáltatásokat ingyenesé tettek. Ezeket sok felhasználó napi szinten szívesen használja, így az ingyenesség vonzó opció lehetett az előfizetői csomagban. Viszont a testület szerint ez diszkriminatív lehet, hiszen az ingyenesség mögött nem csak a szolgáltatók érdeke, hanem az óriás tech cégek lobbi tevékenysége is állhat. Ezzel pedig kiszorítják a kisebb fejlesztőcégeket a piacról, akik hozzájuk hasonló alkalmazást kínálnak, azonban az nem elérhető ingyenesen a szolgáltatók adatforgalmi díjcsomagjaiban. Azt sem tartják megfelelő eljárásnak, amikor a szolgáltató tiltja vagy korlátozza a mobilinternet sebességet amikor a havi adatcsomag keret elfogy, és ez alól a korlátozás alól mentesíti a szolgáltató az ingyenesen használható szolgáltatásokat.

Ezek a döntések nem kifejezetten a szolgáltatókat szabályozzák, hanem a tagállamok hírközlési hatóságainak adnak iránymutatást. Ettől függetlenül, vagy pont ezért várható, hogy a jövőben EU szinten minden tagállamban, így nálunk is eltűnnek az ingyenesen használható adatforgalmi szolgáltatások.

Mi várható?

Ha a szolgáltatók igazodni fognak ehhez a döntéshez, akkor több lehetőség is fennál.
 - Vagy egyszerűen beleszámítják majd az adatforgalomba az eddig ingyenes szolgáltatások forgalmát is és azt fogjuk érezni, hogy a havi adatkeret hamarabb elfogy.
 - Vagy beleszámítják ugyan, de ezzel egy időben megjelennek a magasabb adatforgalmi havi limitek is.
 - Az is elképzelhető, hogy a szolgáltatók tematikus csomagokat fognak kialakítani, például navigációra vagy social médiara, ezt fogják árulni valamennyi pénzért, tehát nem ingyen.

Bárhogy is lesz ez várhatóan át fogja alakítani a mobilinternet piacot, vagy legalábbis jelentős hatással lehet rá. Egy biztos, a szolgáltatónak értesítenie kell a felhasználókat a díjcsomagjuk változásáról.

A korábbi gyakorlatok szerint, amikor a szolgáltató változtatja az általános szerződési feltételeit, lehetőséget ad arra, hogy a hűségidő ellenére felmondd a szerződésedet. De mivel jelen esetben nem a szolgáltató döntése alapján, hanem jogszabályi változás következtében történnek majd változások, itt most ebben sem bízhatunk. Így ha csak azért voltál egy szolgáltatónál, mert a díjcsomagban olyan ingyenes szolgáltatás volt ami számodra fontos, és ezt az ingyenességet a szolgáltató kivezeti, akkor a szolgáltatás nem biztos, hogy felmondható lesz, a korábban aláírt hűségidőre való tekintet nélkül.

Ez a módosítás mindenkinek kényelmetlen. Szerintünk a szolgáltatók akkor fognak lépni az ügyben, amikor a hatóság kötelezi őket a módosítások bevezetésére. A BEREC döntése alapján ez hamarosan be fog következni. Mi azt javasoljuk, ha szolgáltató váltáson gondolkodsz, vagy újabb hűséget írnál alá a jelenlegi szolgáltatóddal, ha teheted, várd meg az új díjcsomagok megjelenését vagy kalkuláld bele, hogy hűségidőd alatt drasztikusan változni fognak a szolgáltatási feltételeid.

 

Szóval légy résen!
Céges hívószámaidhoz használd a FLOTTA-KONTROLL-t, ha jót akarsz magadnak :)

 

 


Mások ezeket olvasták még:


Magánhasználat kiszámlázása 3 egyszerű lépésben | Miért nem számláztad ki eddig? Mert nem tudtad, hogy ilyen egyszerűen is lehet! Ha eddig nem számláz [...]

Kategória: Flotta-Kontroll


Szerencsejáték céges telefonon? Na, ez nem játék! | Ötöslottó, hatoslottó, Euro jackpot. A kolléga úgy dönt, hogy a céges telefont használja a heti, hav [...]

Kategória: Szabályozást érintő


Emelkedhetnek a távközlési díjak a különadó miatt | A kormány által beharangozott különadó érinti a távközlési szektort is. Bár a kormány azt hangoztatj [...]

Kategória: Hírek, aktualitások


ARCHÍVUM

FLOTTA BLOG

A Flotta Blogon a céges mobiltelefonokkal kapcsolatos cikkeket olvashatsz. Vannak olyan témák amelyek egészen egyértelműek és vannak olyanok amelyekről még a szakértők is eltérően vélekednek. Bár minden témának igyekszünk legjobb tudásunk szerint utánajárni előfordulhat, hogy találkozol az itt leírtaktól eltérő állásponttal. Mielőtt alkalmazol egy jogszabályt alaposan utána kell járnod az rád, a Te cégedre milyen formában vonatkozik. A blogban leírtak nem irányadóak, csupán a szerzők álláspontját tükrözik.