Számlázd tovább a dolgozói magánhasználatot!

Update: 2022-05-23 11:37:54

A céges mobiltelefon egy olyan juttatás, aminek egy részét a dolgozó is fizetheti, ha a céges és magánhasználat arányát a munkáltató megállapítja. Ezen felül van néhány szolgáltatás, ami egyértelműen csak magánhasználat lehet. Ha ilyen tétel van a telefonszámládban, jól tennéd, ha továbbszámláznád még akkor is, ha eddig nem foglalkoztál vele.

De hogyan határozható meg, hogy mi a magánhasználat és mi nem az?

Ez nem nehéz feladat, hiszen csupán annyit kell tenned, hogy meghatározod a dolgozók számára azt, hogy mire használhatják a mobilt céges költségen, minden más magánhasználat lesz. A beszédalapú tételeket jogszabály szerinti akár 30%-ban (vagy efölötti részben is) tovább lehet számlázni, de ezt a munkáltatók nem nagyon szokták alkalmazni. Azonban előfordulhat, hogy találsz néhány olyan szolgáltatást a telefonszámládban, amit ha meglátsz, azért szívesen megkérdeznéd a dolgozótól, hogy ez mégis micsoda!

Ilyen tétel lehet például:
- Mobil szerencsejáték - nagyon kedvelt szolgáltatás a munkavállalók körében
- Digitális tartalom letöltése - egyre elterjedtebb
- Termék vásárlás - kártyás egyenleg feltöltés, de lehet akár fizikai termék is
- Parkolás, úthasználat nem céges gépjárművel
- Külföldi használat, nyaralás, szabadság alatt - ez a céges díjcsomagodtól függően nagy meglepetéseket okozhat
- Adomány vonal - karácsony környékén tipikus költség, nincs is jobb érzés mint másokon segíteni, pláne ha a számlát a főnök fizeti.

A sort lehetne még folytatni, a szolgáltatások tárháza évről-évre bővül és a dolgozók egy része úgy használja ezeket, mintha minden ingyen lenne.

Pedig nincs ingyen. Sőt! Ha ezeket a szolgáltatásokat cégként veszed igénybe, nem annyi lesz a költséged velük mint amit a számlán látsz. Némelyik után plusz járulékot kell fizetned, van amelyiknek az áfa tartalmát nem tudod levonni, elköltségelni ezeket szinte lehetetlen normálisan, a legtöbbje pedig kifejezetten kidobott pénz mert még maga a dolgozó is érzi, hogy ez nem lehet a cég ráfordítása.

Akkor most mit is kellene tenni?

A helyzet az, hogy a legtöbb cég vagy nem tudja, hogy ezeket továbbszámlázhatná vagy aki tisztában van ezzel az meg azt nem tudja, hogy hogyan kellene ennek nekiállni! Pedig a megoldás végtelenül egyszerű!
Az ugye egyértelmű, hogy a céges telefonszámla tételeit szétbontani céges- és magánhasználatra, pláne papír számla esetében, nem egyszerű, vagy legalábbis aránytalanul nagy munkaerő ráfordítással jár. Ezért kézenfekvő lenne, ha betöltenéd a telefonszámlát egy szoftverbe, ami pillanatok alatt szétválogatja a költségeket és ki is állítja az érintett munkavállalók részére a számlát. Csakis az érintetteknek, akit te nem akarsz azt békén hagyja.
Ezután amikor a könyvelésre kerülne a telefonszámla, a könyvelő már úgy tudná feldolgozni a számlát, hogy a kifejezetten magáncélú használat ne terhelje a céges költségvetést. Tádááám!!!
Egyszerű lenne mint a faék, felül beledobod a céges telefonszámládat és alul meg kijön belőle egyrészt a céges használat, másrészt a dolgozói magánhasználat dolgozónként.
Persze nem minden hónapban kell továbbszámláznod mindent, csak azok a számlák készülnek el amik olyan szolgáltatást tartalmaznak amelyeket előre meghatároztál, hogy az bizony magánköltség lesz.

Ezt tudja a FLOTTA-KONTROLL!

Mit jelent ez számokban?

Már 15-20 hívószám esetében is jelentős megtakarítás érhető el csupán azzal, ha meghatározod a magánhasználati szolgáltatások körét és ezt következetesen tovább is számlázod. Hidd el a dolgozók nem fogják zokon venni ha kiszámlázod azt, amiről ök is pontosan tudják, hogy nem céges használat.

Nézzük, mit nyersz ezzel:

1. 30-70% beszédalapú tételeket érintő áfa visszaigénylésed a levonható 70% irányába fog eltolódni
2. 20-30% a beszédalapú szolgáltatási költség egészére, amennyiben alkalmazod a jogszabályi hátteret
3. 100% áfa pozíciód lesz egyes meghatározható beszédalapú szolgáltatások tekintetében (külföldi, emeltdíjas stb.)
4. 100% megtakarítás a kifejezetten magán célú használat esetében (adomány, szerencsejáték, digitális tartalom stb)
5. 100% áfa pozíció a magánparkolás és úthasználat tekintetében (itt eddig 0% volt a levonható áfád)
6. Akár 90%-al csökken a járulékfizetési kötelezettség a beszédcélú telefonszolgáltatással összefüggésben 
7. 100%-ban csökkenti a költségedet a cégcsoporton belül a másik saját cégnek továbbszámlázott rész. Mivel tételesen számlázol a tőled kapott számlát a másik cég is tovább bonthatja dolgozói magánhasználatra

+1 A kiszámlázott magánhasználat nem növeli az árbevételedet, ha ezt tételesen, áfa és TESZOR helyesen, jogszabály szerint alátámaszthatóan számlázod ki. Ebben segít neked ha ezt szoftveresen csinálod és nem manuálisan összesítve egy tételként állítod ki a számlát.

Azt mondod neked ez a lista kínai? Igen, ez lehet és nem baj.
Mutasd meg a könyvelődnek Ő érteni fogja, Téged csak a végeredmény érdekeljen és az jelentős lesz, egy szemmel jól látható összeg.

De ezeken kívül mutatok még 10 olyan pontot ami csökkenti a teljes telefonszámládat, ezt itt olvashatod el.

Mennyibe kerül ez nekem?

Egy 50 kártyás cég havi telefonszámlája 3-400 000 forint.
Ehhez képest elenyészően alacsony áron, 10-20 ezer forintért kaphatsz egy olyan szoftvert ami, minden magánhasználati telefonköltséggel kapcsolatos problémát levesz a válladról és  jelentősen csökkenti a céged teljes telefonköltségét. 

Ha szeretnéd ezt megnézni élőben, vagy további kérdéseid lennének itt tudsz velünk kapcsolatba lépni.

 


Mások ezeket olvasták még:


Emelkedhetnek a távközlési díjak a különadó miatt | A kormány által beharangozott különadó érinti a távközlési szektort is. Bár a kormány azt hangoztatj [...]

Kategória: Hírek, aktualitások


Az új EU-s szabályozás miatt átalakulhat a céges mobilnet forgalmad is | Az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC) döntést hozott a szolgáltatók által [...]

Kategória: Hírek, aktualitások


A Telefonhasználati Szabályzat mindennek az alapja | A céges telefonok világában ez annyira fontos dokumentum, hogy nélküle nem is adhatnál hívószámot a [...]

Kategória: Szabályozást érintő


ARCHÍVUM

FLOTTA BLOG

A Flotta Blogon a céges mobiltelefonokkal kapcsolatos cikkeket olvashatsz. Vannak olyan témák amelyek egészen egyértelműek és vannak olyanok amelyekről még a szakértők is eltérően vélekednek. Bár minden témának igyekszünk legjobb tudásunk szerint utánajárni előfordulhat, hogy találkozol az itt leírtaktól eltérő állásponttal. Mielőtt alkalmazol egy jogszabályt alaposan utána kell járnod az rád, a Te cégedre milyen formában vonatkozik. A blogban leírtak nem irányadóak, csupán a szerzők álláspontját tükrözik.